YouTubeCover

Daniel Daboczy
VD, FundedByMe

 

Sänds från scenen.


Daniel Daboczy är rumänen som kom till Sverige som tolvåring, blev framgångsrik curator och producent på Färgfabriken, innan han för några år sedan grundade och startade en av världens ledande crowdfundingsajter, FundedByMe. Till skillnad från amerikanska Kickstarter tillåter FundedByMe att man även erbjuder delägarskap i utbyte mot finansiering.

Enligt Daniel är kapitalanskaffning en av ”de sista bastionerna” som internet ännu inte har demokratiserat. Men det händer nu.

Historien bakom FundedByMe är som ofta i startupvärlden att det saknades en vettig tjänst.

”Vi byggde FundedByMe när vi fick nej på ett projekt hos Kickstarter”, berättar Daniel.

”Vi är riktiga underdogs, på pappret är jag en rumänsk konstvetare och min medgrundare en afrikansk kodare, vi är helt oinvesteringsbara. Crowdfunding ändrar på detta, det ändrar maktbalansen, och demokratiseras riskkapitalvärlden”

Daniel Daboczys tips till dig som vill crowdfunda:

  • Alla kan göra det, utom de som håller på med hemliga saker
  • Du behöver en bra pitch, bra dokumentation och ett bra team
  • Det viktigaste är att du är aktiv själv under kampanjperioden
  • ”Sluta jaga kunder, se till att hitta lyriska fans istället”. Citat ur boken Heavy Metal Management, av Per Jörgen Pärson och Hans-Olof Öberg
  • Sök pengar på en gång när du har idén. ”Någonstans därute finns de som vill ha din idé. Hitta dem först och berätta för dem, innan du bygger din produkt eller tjänst.”

 

Tipsa en kompis